Lisa Enckell – Mitt halmstrå

Jag är inte mycket för auktoriteter. Alla som känner mig vet att jag fnissar lätt åt både doktorshattar och direktorstitlar.
Jag har noterat tidigare att Finland verkar vara förtjusta i titlar och papper på ett sätt som man aldrig skulle vara i Sverige, men jag ser det väl som en del av mitt nya hemlands charm.

Men tyvärr är det så att det är få som fnissar med mig – titlarna och papperen har en enorm tyngd här och det påverkar mig och mitt arbete mer än vad som känns bekvämt. Ibland så mycket att jag överväger att hoppa av – bryta med kyrkan och ge mig in i nåt nytt. Det märker man ganska tydligt om man läser de övriga inläggen på den här bloggen.

Så – att jag skulle ge mig in i en biskopskampanj känns verkligen out of the blue. Men likafullt så sitter jag här – upp över öronen inblandad och med hela hjärtat engagerad i vem som ska bli Borgå stifts nästa biskop. Trots att jag inte ens har rösträtt (vilket btw är korkat och skit – men det har med dom där titlarna att göra igen…).

Men varför? För att jag famlar efter varje halmstrå som kan hålla mig fast vid den kyrka som jag kommit att älska. Inte för att den är perfekt utan för att den har ambitionen att inkludera alla. Det är en hopplös ambition, men den är vacker i all sin skörhet.

På randen till mitt slutgiltiga farväl dyker Lisa Enckell upp som ett halmstrå i vinden, med löfte om något nytt. Inte något revolutionerande utan bara en anpassning till verkligheten. En kvinna istället för en man. En lyssnare istället för en talare. En bubbelspräckare istället för en bubbelblåsare. Jag tror att det är precis vad vårt stift behöver nu.

Jag hoppas verkligen att Lisa blir vår biskop. Jag tycker om tanken att ge makt åt nån som aldrig ens har tänkt tanken. Därför är Lisa Enckell mitt halmstrå!

Daniel Jakobsson, ungdomsarbetsledare.

En kommentar

  1. Pingback: Läsvärda bloggar i väntan på valet! – LISA ENCKELL – BISKOPSKANDIDAT

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s